perjantai 29. huhtikuuta 2016

Japan: How to... Selviytymisopas arkeen

Vaikka tänne työssäoppimaan tultiin, niin töiden ulkopuolella on myös japanilainen arki kauppareissuineen, kaupungilla liikkumisineen ja askareineen. Haluammekin tässä antaa neuvoja arkeen, jotta myös tulevien harjoittelijoiden arki sujuisi mahdollisimman helposti.

1. Julkinen liikenne

Tärkein liikenneväline Japanissa ovat junat. Ensimmäinen asia mikä Japanin rautatieverkosta pitää ymmärtää on se, että junayhtiöitä on useita ja ne toimivat itsenäisesti, toisin kuin Suomen VR, joka hoitaa kaikkea raideliikennettä. Yhtiöitä ovat esim. JR, Keihan ja Hankyu; kaikkien yhtiöiden junat ajavat vähän eri asemille ja eri laitureille, joten sillä todellakin on väliä mihin junaan nouset. Myöskään eri firmojen liput eivät kelpaa kilpailijan junissa. Metroverkko (chikatetsu) on poikkeus. Metro on aina kaupungin hallinnoima kokonaisuus, jonka liput ovat metrolinjasta riippumatta yhteiset.

Junaliput ostetaan aina automaateista. Lipunmyynnin yhteydessä seinällä on asemakohtainen kartta, josta käyvät ilmi etäisyyteen perustuvat lippuhinnat kullekin määräasemalle. Asemat on kirjoitettu vain japaniksi, mutta onneksi jokaisella asemalla on myös koodi, jonka perusteella kanji-merkkejä ymmärtämätönkin löytää oikeaan paikkaan. Kartan tulkinta voi tuntua sekavalta aluksi, mutta systeemin oppii nopeasti. Kysy rohkeasti apua. 

     


Bussissa matkustettaessa erona Suomeen on se, että kyytiin noustaan takaovesta ja bussista poistutaan etuovesta. Matka maksetaan tasarahalla bussista poistuttaessa.

Liikkuminen julkisilla voi hirvittää aluksi, mutta älä pelkää! Matkojen suunnittelussa ja budjetoinnissa auttaa Hyperdia-matkapalvelu, joka toimii englanniksi. Sinun tarvitsee tietää vain lähtö- ja kohdeasema, ohjelma näyttää sopivan reitin, lippuhinnat ja mahdolliset vaihdot. Helppoa ku heinänteko!

2. Raha

Japani toimii käteisellä. Eiku oikeesti. Kortti ei käy, melkein missään. Poikkeuksena isot länkkäriketjut, kuten H&M, mutta muuten se on käteinen millä pelataan. Pidä käteistä rahaa aina mukana, ilman sitä et saa ostettua edes metrolippua, lähikuppilan tuotteista puhumattakaan. Me varasimme mukaan 80 000 jeniä (noin 700 euroa) aluksi. Kansainvälistä maksukorttia ottava käteisautomaatti löytyy varmimmin 7-eleven-kaupoista, postitoimistoista tai pankeista; myös hotelleissa voi olla kv-automaatti. Suosittelemme tosin 7-elevenia! Pankkisi veloittaa nostosta kertasumman, joten nosta mieluummin kerralla enemmän käteistä. Miniminosto on 10 000 jeniä (noin 90 euroa) plus pankin kulut, joten tilillä tulisi olla reilusti katetta.

Hintatasosta se verran, että Suomen hintatasoa kalliimpia Japanissa ovat hedelmät, maitotuotteet, juustot ja punainen liha. Sen sijaan edullista on kala, merenelävät, paikalliset vihannekset ja sienet sekä valmisruoka. Japanissa marketit valmistavat itse päiväntuotteet myyntiin, joten valmisruokakin on verrattain laadukasta. Huomaa, että hintalappujen hinnat ovat verottomia hintoja! Loppusumma kassalla pääsee helposti yllättämään, joten opettele lisäämään hintoihin mielessäsi noin 10 % veroa!

Käyttötavaran saat edullisesti ns. euron kaupasta (hyakkin). Näissä liikkeissä tuotteet maksavat aina 108 jeniä. Halpaa se on, mutta tässäkin tapauksessa sanonta hyvää ei saa halvalla pitää paikkansa, ainakin Samin mielestä, joka puhuu kokemuksen syvällä rintaäänellä. Isoimpia ketjuja ovat Daisō ja Seria. Googlaa oma lähi-hyakkinisi!

3. Hygienia- ja kemikaliotuotteet, pesuaineet

Tuo Suomesta mukanasi lyhyttä visiittiä varten deodorantti! Oikeesti. Kiität itseäsi siitä myöhemmin. Muutenkin ainakin alkuun mukana kannattaa tuoda pyykinpesujauhetta, mahdollisesti hammastahnaa sekä tahranpoistoainetta (Vanish on osoittautunut lyömättömäksi!). Mikäli haluat ostaa kosmetiikkaa tai kemikaaleja, suuntaa "apteekkiin" (kusuriya). Täällä meikit, ihonhoitotuotteet, kosteusvoiteet, kehon- ja pyykinpesuaineet myydään samoissa liikkeissä kuin lääkkeet. Lähtökohtaisesti isompi on edullisempi, mutta pieni valikoima arjen peruskemikaliotuotteita löytyy yleensä joka apteekista. Itsehoitotuotteet ja lääketuotteet on yleensä erotettu selkeästi pesuaineista, mutta huomaa ettei mitään kemikaliotuotteiden pakkausmerkintöjä ole englanniksi. Tässä vaiheessa olis taas hirmu kiva olla se käännösohjelma tai sen verran kielitaitoa, että osaa lukea katakana-merkkejä. Euroopassakin suosittuja merkkejä kuten Ariel ja Nivea on tarjolla. Ihorasvat ovat lähtökohtaisesti kiskurihintaisia, mutta meikkejä saattaa saada edullisesti. Pyykinpesuaineet ovat samaa hintaluokkaa kuin Suomessa.

Onnea matkaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti